söndag 30 september 2012

Mörker, sömnutredning, mörker...


Totalt mörker. Svart ute och regn. Ser knappt gatan framför mig. Ungefär så här jag vill ha det under min ögonlock på nätterna men det fungerar inte. Därför är jag denna onsdag 26 september 2012 på väg mot Akademiska Sjukhuset i Uppsala för att göra en sömnmätning. Det första steget mot en, förhoppningsvis, bättre sömn…

Jag är en ”doer”. När något inte funkar i mitt liv så tar jag tag i det direkt. Av någon anledning har det inte blivit så med min sömn. I tio år har jag lidit med olika mediciner och andra fysiska och psykiska aktiviteter för att få sova. Inget har fungerat. Jag har tappat hela min livskvalité och kan inte förstå än idag varför jag väntat så länge på att ta tag i detta.

När jag diagnostiserades med bipolär sjukdom så tänkte jag att det skulle bli bättre när vi hittade rätt medicin. Litium kom att förändra mitt liv psykiskt, då trodde jag i min enfald att sömnen skulle komma. Nu, ett och ett halvt år senare, sitter jag med samma problem som även blivit till det värre.

Skötaren Gunilla tog väl hand om mig när jag kom på plats. Hon berättade proceduren att cirka 10 små mätare sätts på huvud, bakom öronen osv. Sedan tre stycken på varje ben för att se om jag har restless legs under natten, som man kallar det. 

Jag skulle också få en liten söt mössa som höll elektroderna på plats.
Jag var trött efter en lång dag på utbildningen, klädde av mig och kröp ner direkt i sängen efter Gunilla gått ut för att förbereda. Jag skulle kunnat sova stående då men så har jag det hemma också men inte somnar jag för det.

Det knackade på dörren och Gunilla kom för att hämta mig.
-         Nej men oj, sover du redan?
-         Nej då ingen risk, svarade jag.
På med mysbyxorna och iväg för att sätta på alla elektroder. Bara den proceduren tog 40 minuter. Gunilla gjorde rent, ”slipade” huden med lite sand papper och hade på en gel för att det skulle fästa bättre. Vi pratade och skrattade och jag kände mig väl omhändertagen.

Hon gick igenom varje kabel för att se att de skulle ha kontakt till dosan. Sedan drog hon upp kablarna under mina byxor upp genom t-shirten för att mötas med huvudets kablar i en ”tofs” på sidan av halsen och vidare in i dosan som förde information till datorn.

Vi vandrade igenom korridorerna till mitt rum och hon kopplade upp mig. Påtalade noga att om jag behövde toaletten skulle jag ringa på henne. Det var avancerade saker att fixa men enkelt att komma loss vid toabesöket som kom under natten.

Gunilla önskade God natt (My ass, tänkte jag) och gick till sitt. Jag var trött, låg och funderade i tio minuter, tog min insomningstablett Stilnoct och sen vet jag inget mer.

Vad fan är det frågan om? När jag väl ska mätas då somnar jag som en kung. Sover gott och tryggt. Vad ger det för utslag på alla mätare?

Frustrerande blir jag väckt klockan sex och får frukost och Gunilla säger:
-         Du hade bra signaler och inga restless legs i alla fall. Resten går doktorn igenom på återbesöket.

Jag ville be alla fara åt helvete och det vill jag fortfarande. Jag kan inte ha saker som stämmer i en apparat när verkligheten är totalt annorlunda. För första gången hade jag varit hos en specialist och hoppas på att det är något fel på mig….och det gör jag fortfarande. Jag kan inte somna in, jag har ingen livskvalité överhuvudtaget och orkar inget. Återbesöket är om en vecka…må gudarna fara åt h-e om det inte finns något registrerat fel på mig. Ursäkta min dåliga franska!

Inga kommentarer: